Serpii au vrut o insula numai a lor !
Dar istoria a vrut altfel...
Motto:
-E a mea! Ba a mea! Ba a LUI!
Ultima imagine cu soldații ucraineni care apărau Insula Şerpilor. Toţi au fost uciși
O înregistrare audio ar dezvălui ultimul schimb de replici al soldaților de pe Insula Șerpilor cu un ofițer rus / Toți soldații au fost uciși, iar insula ocupată
Pe internet a apărut o înregistrare audio despre care se crede că ar fi un schimb de replici între soldații ucraineni de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră și un ofițer al Marinei Ruse de pe o navă militară, potrivit CNN.
Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, toți soldații care apărau Insula Șerpilor ar fi fost uciși.
"Toți polițiștii de frontieră au murit eroic, dar nu au cedat. Li se va acorda titlul de Erou al Ucrainei postum", a spus Zelenski.
La un moment dat, joi, o navă de război rusă s-a apropiat de insulă.
Potrivit presupusului schimb audio, ofițerul rus spune: "Aceasta este o navă de război militară. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să vă lăsați armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar, veți fi bombardați".
Presupusul răspuns de la un soldat ucrainean: „Navă de război rusească, du-te naibii”.
Insula Șerpilor, teritoriul deținut de Ucraina și aflat la doar câteva zeci de kilometri de teritoriul României, a fost ocupată de trupele ruse, potrivit ministerul ucrainean de Interne.
”Contactul cu soldații de pe Insulă a fost pierdut. Insula Șerpilor a fost capturată. Serviciul de Frontieră de Stat continuă să acționeze activ alături de Forțele Armate ale Ucrainei și Garda Națională pentru a opri inamicul care ne-a atacat insidios țara. Victoria va fi a noastră”, scrie pe pagina de Facebook a ministerului.
Insula a fost bombardată joi după-amiază, după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor și un atac nereușit cu rachete.
Această „insulă” minusculă, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării datorită lipsei de surse proprii de apă potabilă, are o istorie turbulentă, trecând de-a lungul timpului în posesia Țării Românești, Principatului Moldovei, Imperiului Țarist, României, Uniunii Sovietice și Ucrainei.
Acum ea ar putea juca din nou un rol crucial în tentativele Rusiei conduse de Vladimir Putin de a sufoca Ucraina.
======================================================================
Le mot de Cambronne
Le saviez-vous ? Derrière beaucoup de coutumes, usages, traditions et expressions militaires se cachent bien souvent des anecdotes insolites, amusantes ou historiques. Alors pour étoffer votre culture générale et briller le matin devant vos collègues à la machine à café, plongez-vous dans notre rubrique du mercredi. Aujourd'hui, la rédaction vous explique l’origine du fameux mot de Cambronne.
18 juin 1815. Napoléon a fui. La bataille de Waterloo est perdue. Cernés de toutes parts, les bataillons de la Vieille Garde refusent de céder. A la tête de ces hommes, Cambronne. Ce général d’empire, qui s’est illustré durant les guerres napoléoniennes, refuse de se rendre en dépit des sommations anglaises. Le général ennemi, Colville, lui ordonne de déposer les armes. Il lui aurait alors fièrement répondu : « La garde meurt mais ne se rend pas ! » Colville insiste encore, et c’est alors que Cambronne lui aurait répondu d'un court mais clair : « Merde ! »
Personne ne sait si ces mots ont été réellement prononcés. Mais les jours suivants la bataille, la légende prend corps dans la presse parisienne, puis à la Chambre des députés. Le mot permettait surtout de se consoler de la défaite par un acte de bravoure mêlé de panache.
Le « mot » devint aussitôt un élément de la légende napoléonienne, que Victor Hugo acheva d’immortaliser dans les Misérables (1862), en écrivant : « L’homme qui a gagné la bataille de Waterloo, c’est Cambronne. Foudroyer d’un tel mot le tonnerre qui vous tue, c’est vaincre. » Depuis le « mot de Cambronne » est resté une manière indirecte de dire m… dans une situation difficile.
Source : Les expressions qui ont fait l’histoire, Edition Librio
=========================================================================================
Cum au murit 13 soldați ucraineni, care au apărat Insula Șerpilor
Care a fost dialogul de la distanță? Nava rusă le spune ucrainenilor: „Suntem o navă de luptă a Rusiei. Vă sugerăm să vă predați, ca să evităm vărsarea de sânge. Altfel, veți fi bombardați. Repet, vă sugerez să vă dezarmați. Ne auziți?”
Gărzile ucrainene pot fi auzite apoi spunând „asta este”, înainte de a răspunde cu: „Russian warship, go f*** yourself. (Navă de război rusă, du-te in p...m.!)”.
------------------
Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât în 2009 că României îi revine 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă Insula Serpilor
CIJ, prin decizia nr. 2009/9 din 3 februarie 2009, a acordat 79,34% din zona în dispută României, anume 9.700 km² cu o adâncime medie de peste 50 m, iar Ucrainei 20,26% din zona în dispută anume 2.300 km² cu o adâncime medie sub 50 m, incluzând totalitatea apelor teritoriale ale insulei Șerpilor, inclusiv în dreptul Sulinei
=====================================================
Prin ocuparea brutala de catre Rusia a insulitei de 17 hectare (0,66 km X 0,66 km), se naste un contencios exploziv cu Romania.
P.S.
Pe serpi nu i-a intrebat nimeni... nimic... niciodata.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire