Archives du blog

jeudi 3 septembre 2020

Killing fields, dupa 40 de ani / dreptatea cu pasi de melc

1,2

3,4
5

1.Nuon Chea, 2. Khieu Samphan, 3. Ieng Sary, 4. Douch, 5. Pol Pot
Intre 1975 si 1979 intre 1,6 si 1,9 milioane de oameni au fost ucisi de regimul condus de Pol Pot, aprox. 25 % din totalul populatiei.
=======================================
16 noiembrie, 2018.

Doi lideri khmeri roşii de cel mai înalt rang, ideologul regimului Nuon Chea, în vârstă de 92 de ani, şi şeful statului ”Kampuchea Democrată” Khieu Samphan, în vârstă de 87 de ani, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, după ce au fost găsiţi vinovaţi de genocid - un verdict istoric pronunţat vineri,16 noiembrie 2018, de către un tribunal patronat de ONU, Camerele Extraordinare din cadrul Tribunalelor Cambodgiene (CETC), la patru decenii de la căderea unui regim care s-a soldat cu aproape două milioane de morţi, scrie BBC.
La finalul primului proces (2011), care s-a concentrat asupra ”crimelor contra umanităţii”, cei doi au fost condamnaţi, în 2014, la închisoare pe viaţă, o pedeapsă confirmată în apel în 2016.
În afară de Nuon Chea şi Khieu Samphan, tribunalul a condamnat alt acuzat, Douch, pe adevăratul său nume Kaing Guek Eav, directorul Închisorii Phnom Penh S-21 - sau Tuol Sleng -, unde aproximativ 15.000 de persoane au  fost torturate înainte să fie executate în afara oraşului. El fusese condamnat în apel, în 2012, la închisoare pe viaţă.
==========================================
Ieng Sari, “fratele numărul 3”, fostul ministru de externe  si vice-prim ministrul guvernului Hmerilor rosii a murit in inchisoare, in urma unui atac de cord (2013)
Pol Pot, ”fratele numărul 1”, a murit în 1998, fără să fi fost judecat.
==============================================
Formation politique en France
Une partie des futurs dirigeants khmers rouges effectuent, durant la guerre d'Indochine, leurs études en France. Membres de l'Association des étudiants khmers de France (AEK), présidée à partir d'octobre 1951 par le futur ministre Hou Yuon, ils se rallient progressivement à l'idéologie communiste. Lors d'une réunion à Sceaux, un groupe d'étudiants cambodgiens forme un « Cercle marxiste », placé sous la direction de Ieng Sary, assisté de Thiounn Mumm et Rath Samoeun. Le « Cercle marxiste », dont l'existence n'est pas publique, fonctionne comme un noyau dirigeant secret de l'AEK. Saloth Sâr (futur Pol Pot), le rejoint quelque temps après sa formation3. Les étudiants communistes cambodgiens, parmi lesquels on trouve Son Sen et Khieu Samphân, étudient les textes de Karl Marx, Lénine ou Staline. Plusieurs d'entre eux, comme Saloth Sâr, Ieng Sary et Mey Mann, adhèrent au Parti communiste français. Ieng Sary rend la lecture de L'Humanité obligatoire au Cercle.


UNESCO a inscris in registrul sau international Memoria lumii Inchisoarea muzeu Tuol Slengin 15/01/2016
=====================================================================

2 septembrie 2020
A murit criminalul Duch. Lukasenko si Putin sunt in viata







(P) A murit în închisoare, la vârsta de 77 de ani, Tovarășul Duch (Kaing Guek Eav), responsabil, după propriile mărturisiri în fața instanței, de asasinarea a 12.590 de cambodgieni in timpul regimului khmerilor roșii ( aprilie 1975 - ianuarie1979).
Ceaușescu a fost singurul șef de stat, ba chiar singurul lider comunist care a vizitat Kampuchea Democrată, în 1978. (P)
=============================================================================
(I) In acel an de gratie 1978 (nu mai tin minte luna si ziua) eram reuniti la tine (tu, S si eu) si discutam stirea comentata la Radio Europa Libera.(I)

Au trecut 42 de ani. Dreptatea vine cu pasi de melc...dar vine.
Why a visit to the Killing Fields in Cambodia needs to be on your Asian  bucket list | Lovin.ieKhmer Rouge - HISTORY

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire