Archives du blog

mercredi 2 septembre 2020

Noi vrem pamant! (versiunea ruseasca)



Linia de demarcatie dintre Georgia si teritoriul secesionist Ossetia de sud (de facto, teritoriu alipit la Marea patrie a popoarelor) este neclara. Militarii rusi, care fac  benevol oficiul de graniceri, instaleaza continuu panouri de semnalizare, baraje, garduri si posturi de paza pe teritoriul georgian, pe care il acapareaza, in felul acesta, metru cu metru.



 Rusia (Российская Федерация), are o suprafata de 17.075.200 km2 (11 fuse orare, 20. 622 km de frontiere terestre cu 14 tari vecine, 37.000 Km frontiere maritime la doua oceane si patru mari).  De la cazacul Yermak Timofeevici (in numele lui Ivan cel Groaznic),  la sfarsitul sec. al XVI-lea, pana la velicorusul Putin, la inceputul sec. XX, statul rus a inghitit, cu o voracitate neistovita, pamanturi ale nimanui si pamanturi ale altora. Aceasta pulsiune expansionista, greu de suportat de vecini (Georgia, Estonia, Letonia, Polonia, Ucraina, Romania)  este motorul istoriei ruse. Oricat ar parea de curios, foamea rusilor de noi teritorii este efectul fricii de a nu le pierde pe cele deja aflate sub stapanirea lor.
Adaugand cativa metri in plus la  cele 17 milioane de km, militarii rusi din Ossetia de Sud implinesc visul secular al lui Riurik, Romanov, precum  si pe acela al... osetinului Djugasvili.

Ion

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire