Archives du blog

jeudi 3 septembre 2020

Stalin pe "riviera caucaziana", vegheat de mingrelianul Beria

Inline image OWAPstImg329577Inline image OWAPstImg605837Inline image OWAPstImg827932Inline image OWAPstImg48699Inline image OWAPstImg39944Inline image OWAPstImg59713

Cele doua nimfete din  zona de varf a nomenklaturii sovietice, Svetlana si prietena ei Marfa, isi petreceau vacantele in vila (datcea) lui Stalin din Soci, una din cele 20 de resedinte personale ale vojd-ului.
Localitatea e situata in apropiere de Crimeea (asadar, nu in Crimeea), mai exact, la limita dintre regiunea (krai) Krasnodar si Abhazia (regiunea separatista actualmente desprinsa din Georgia). Numele rusesc al vilei construita in 1937 de arhitectul  Miron Merjanov  este Zelenaia Roscea (Tufisul verde). Culoarea verde a exteriorului vilei a fost solicitata personal de Stalin din ratiuni de... camuflare in natura. Vila din Soci era unul din locurile de vacanta preferate  ale lui  Stalin din pricina climei placute (temperatura medie anuala 18,4C, 200 de zilele insorite pe an).In plus, Stalin isi putea trata durerile reumatice cu bai de hidrogen sulfurat la Matsesta, in apropiere de datcea sa. 

Lavrenti Beria s-a nascut in Abhazia, in satul Merkeuli (langa Suhumi), in 1899, intr-o familie saraca de mingrelieni. Regiune abhaziana Mingrelia  corespunde, in mare, regatului antic Colchida. Locuitorii mingrelieni din zona s-au retras odata cu armata georgiana  dupa conflictul interetnic din 1993, urmat  de separarea Intregii Abhazii de Georgia, cu sprijin rusesc.

In ultimii sai  ani de viata, despotul de la Kremlin a intentionat sa-i aplice lui Beria una din stratageme lui preferate: asocierea acestuia cu un fictiv complot nationalist mingrelian. Atotputernicul sef al Nkvd-ului a trait mult timp cu aceasta amenintare letala deasupra capului.

Cauzele mortii lui Stalin nu au fost stabilite cu precizie medicala nici pana in ziua de azi.

Ion

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire