Archives du blog

mardi 1 décembre 2020

Hold-up. Privire retrospectiva asupra unui tip de haos

 Hold-up. Privire retrospectiva asupra unui tip de haos, film realizat de Pierre Barnérias.

Un documentar problematic, un regizor controversat si cateva consideratii marginale

Vesiunea Word  / acceseaza adresa: https://1drv.ms/w/s!AoCtbqdoTHUSugf9kaC7DzCWGUEQ?e=28VOgK





https://odysee.com/@trandafir1:9/HOLD-UP_SUBTITRAT_ROMANA:7

 

Situl ODYSEE: informatii privind identificarea sursei.

Lansata pe 18 sept. 2020 de un american (de orientare libertariana / inrudita cu anarhismul) platforma gazda de materiale video Odysee difuzeaza, pe langa materiale diverse de interes general (cu adresabilitate la tineret) si materiale documentare cu subiect conspirationist. Platforma promite sa nu cenzureze nici un material incarcat, respins pe youtube sau vimeo.

Printre materialele de succes ale platformei se numara documentarul Hold-up (devenit gratuit), care denunta o manipulare mondiala legata de pandemia Covid-19.

=================================================

Linkul care conduce la documentarul francez Hold-up a fost intens difuzat de grupuri Facebook care se opun masurilor sanitare decise de guvernul francez, de grupuri pro-dr.Raoult (medicul iconoclast care pretinde ca detine secretul combaterii pandemiei) si grupuri afiliate vestelor galbene (gilets jaunes), care au organizat zeci de demonstratii violente impotriva guvernului francez si a presedintelui Macron.

=================================================================

Efectuand cateva cautari ghidate am gasit urmatoarele titluri de materiale video incarcate pe platforma ODYSEE

Selectie:

Conspirationistul canadian Serge Monast:

1.Complotul Natiunilor Unite impotriva crestinatatii

2.CIA si vaccinurile militare cu cristale lichide

3.Dezvaluirea complotului vizand marcarea umanitatii (+ zeci de alte materiale de acelasi tip)

Geneticiana franceza Alexandra Henrion-Caude

Materiale care militeaza impotriva vaccinurilor

Materiale legate de pandemia Covid-19:

1.Un specialist in patologie face dezvaluiri: Covid-19 este cea mai mare inselatorie din istorie! (eng.)

2.Covid-19 si planul elitelor de a sclaviza omenirea (eng)

3.Covid-19: Crime impotriva umanitatii

4.Dezvaluire: Covid-19 nu influenteaza rata mortalitatii.

Cateva titluri cu tematica politica (probabil de inspiratie trumpista)

1.Democratii din Florida se inchina lui Satan 

2.Fraude electorale: Masinile de numarat Dominion au falsificat alegerile din SUA.

=================================================================

Filmul documentar Hold-up. Privire retrospectiva asupra unui tip de haos, realizat de Pierre Barnérias, specializat in documentare cu tenta conspirationista, a fost disponibil pe canalul Vimeo in versiunea cu plata, din 11 noiembrie 2020, dar a fost ulterior retras. El a reaparut pe platforme video americana Odysee.

Versiunea tradusa in romana a aparut pe pagina:

@trandafir1 Titlul generic Lucrul de care mi-e cel mai frică este frica

November 30th, 2020  2.036 views

Numele traducatorului: Ionel Trandafir (Dupa celelalte materialele incarcate, se pare ca e IT-ist)

=================================================================

Comentariu:

(M-am servit de articolul: Les contre-vérités de « Hold-up », documentaire à succès qui prétend dévoiler la face cachée de l’épidémie de Adrien Sénécat et Assma Maad,  publicat in reputatul ziar Le Monde, la12 noiembrie 2020)

Contra-adevarurile din Filmul Hold-up, documentar de succes care pretinde ca dezvaluie farta ascunsa a epidemiei Covid-19

Filmul promite sa relateze istoria secreta a epidemiei. In realitate, filmul vehiculeaza inexactitati,  neadevaruri si teorii conspirationiste.

Ideea de baza a scenariului este ca virusul C-19 produce doar o gripa usoara, ca masurile sanitare luate pe plan mondial, incepand din primavara lui 2020, nu au nici un sens si ca omenirea s-a lasat inselata de o elita corupta. Filmul a fost finantat prin contributii benevole de cateva sute de mii de euro colectate pe internet.

Timp de 2 ore si jumatate, autorii pretind ca nareaza istoria secreta a pandemiei. Mai multi invitati titrati (medici, profesori, savanti) se perinda pe ecran, printre care fostul ministru al sanatatii din Franta, Philippe Douste-Blazy, care ulterior s-a distantat de teza generica a filmului.

Autorii pornesc de la unele controverse reale privind originea virusului (care nu a fost inca lamurita pe deplin) si de la atitudinile fluctuante ale autoritatilor sanitare privind utilitatea purtarii mastilor de protectie si a distantarii sociale. Departe de a aprofunda si clarifica analiza acestor situatii, autorii avanseaza argumente aproximative si uneori complet false.

Am ales 7 dintre ele.

1.Criticare fara argumente solide a carantinei

2.Acuzarea nefondata a doctorului american Fauci privind utilizarea hidroxiclorochina si SRAS

3. Cresterea imaginara a mortalitatii dupa Lancetgate (scandalul provocat de un articol din revista Lancet)

4. Intoxicarea de presa privind "eutanasierea" persoanelor in varsta

5. Prezentarea idilica a situatiei pandemice in Suedia

6. Informatia falsa privitoare la infiintarea de “lagare de internare” in Canada.

7. Pretinsul test de detectare a Covid-19, datand din 2015

=================================================================

1. Criticare fara argumente solide a carantinei

Filmul pune sub semnul intrebarii masurile sanitare luate in Franta si pe plan mondial, in lupta contra epidemiei. Sunt prezentate date provenite de la Institutul de statistica INSEE: Rata mortalitatii in 2018, 2019 si 2020 (din martie pana in septembrie)

Argument: Virusul a fost foarte activ intre 15 martie si 15 aprilie (perioada de carantina, care trebuia sa previna aceasta crestere) Deci carantina nu a avut nici un efect pozitiv.

Fals!

E adevart ca rata deceselor a crescut in cele trei saptamani avute in vedere dar pacientii decedati la spital in aceasta perioada fusesera contaminati cu 3-4 saptamani inainte de internare. Mai multe studii ulterioare au aratat ca nr. de persoane contaminate era de zeci de ori superior cifrelor furnizate de teste (foarte putine in acea perioada de inceput a pandemiei)

Rata de reproducere a virusului (adica numarul de persoane pe care le contamineaza o persoana deja contaminata) a fost redusa de la 3 la 0,7 % tocmai gratie carantinei (si masurilor de protectie adiacente). Desigur, se pot critica efectele negative ale carantinei asupra economiei dar nu si faptul ca aceasta a avut un efect sanitar pozitiv.

2.Acuzarea nefondata a doctorului Fauci (directorul Institutului National de boli infectioase din SUA) privind utilizarea hidroxiclorochina si SRAS.

Controversa privind recursul la hydroxiclorochina este unul din elementele centrale ale documentarului. Se merge pe ideea ca recomandarea dr. francez Didier Raoult a fost respinsa printr-o conspiratie vizand favorizarea industriei farmaceutice (Big Pharma). In realitate, numerosi cercetatori si-au aratat scepticismul privind tratamentul recomandat. Dr. Fauci e acuzat ca si-a schimbat parerea privind utilizarea hidroxiclorochinei. Afirmatia este falsa. Ideea a fost propagata de adversarii dr.Fauci, care au urmarit sa-l descalifice profesional (unii din motive politice). Prezentarea este inexacta (urmeaza o cercetare amanuntita a articolelor aparute in publicatii stiintifice din 2005 (cercetari de tratare a unor celule in vitro, care nu fusesera verificate pe oameni) referitoare la clorochina (INHIBITOR SARS-CoV).

3. Crestea imaginara a mortalitatii dupa “Lancetgate”

La 22 mai 2020, revista stiintifica The Lancet a publicat un studiu referitor la efectele negative ale hidroxiclorochinei in tratarea unor pacienti spitalizati pentru Covid-19. Ulterior, revista a retractat articolul, afirmand ca datele expuse nu fusesera verificate complet. Plecand de la aceasta controversa, medicul Christian Perronne afirma ca articolul a avut efecte dezastruoase, medicii incetand sa mai prescrie hidroxiclorochina, ceea ce a dus la o crestere a ratei mortalitatii.

Fals!

Diagramele statistice nu arata nici un fel de varf de mortalitate in luna iunie (in Franta dar si in Italia, Spania, Elvetia). In Brazilia si Chile s-a inregistrat o crestere a ratei in iulie, fara legatura cu situatia mentionata mai sus.

4.Intoxicarea de presa privind “eutanasierea” persoanelor in varsta

Medicul farmacist Serge Reder afirma ca autorizarea vanzarii in farmacii a sedativului Rivotyril ar fi echivalat cu eutanasierea persoanelor in varsta

Fals!

Printr-un decret din 28 martie 2020, farmaciilor franceze li s-a permis sa comercializeze Rivotyril in forma injectabila pentru pacientilor testati pozitiv sau suspecti de  Covid-19

Federatia farmacistilor francezi a respins ca scandaloasa acuzatia de eutanasiere, afirmand ca scopul medical a fost ca pacientii in stare de insuficienta respiratorie nespitalizati sa beneficieze de o ingrijire paleativa.

5. Exemplul idilic al  tratarii pandemiei in Suedia

Cazul specific al Suediei, care a adoptat o strategie sanitara atipica, este regulat citat ca proba ca virusul nu e  periculos. Michael Levitt, laureat  al Premiului Nobel pentru chimie in 2013, afirma, in documentar, ca prin aplicarea metodei sale speciale de tratament, Suedia “a trecut printr-o experienta minunata”

Entuziasmul savantului (care nu poseda datele disponibile azi) e contrazis flagrant de statistici: Masurile de protectie (distantare sociala si portul mastii) nu au fost impuse, dar au fost recomandate populatiei suedeze. Daca privim statisticile foarte recente, rezultatele metodei nu sunt incurajatoare.

=====================

Nota de subsol (I.M.)

Situatia la zi in Suedia (pe situl Worldometer, 30 nov. 2020.

Suedia: total cazuri contaminare- 243.000 /  total decese: 6.681

Nr. decese la 1 milion de persoane: 660

Comparativ,  Romania are o rata de 591 la 1 milion de persoane.

 ================================

6. Informatia falsa privitoare la infiintarea de “lagare de internare” in Canada.

 

In film e reprodusa o interventie a unui deputat canadian in parlamentul provinciei Ontario, Randy Hillier, in care acesta cere explicatii autoritatilor, referitoare la carantinarea persoanelor venite din alte tari. E vorba de camerele de hotel in care aceste persoane urmau sa stea timp de 14 zile, dupa sosirea pe teritoriul canadian. Primul ministru canadian Trudeau a dezmintit drept absurda existenta unor “lagare de internare” sau a intentiei de  a le infiinta.


7. Pretinsul test de detectare a Covid -19 care ar data din 2015

Conform tezei avansate de autorii documentarului, un cerc de initiati ar fi stiut de existenta coronavirusului inca din anul 2015. Jean-Bernard Fourtillan, fost profesor de chimie terapeutica (de altfel, pus sub acuzare intro afacere de teste clinice indoielnice) prezinta, in fata camerei, un brevet ca proba a afirmatiei sale.

Fals!

Brevetul depus spre inregistrare la 13 oct. 2015 se referea la un Sistem de analiza a datelor biometrice, dar nu continea nici o referire la Covid-19!

Sistemul american privind autorizarea proprietatii intelectuale permite adaugiri ulterioare, astfel incat, in 17 mai 2020, dupa 5 ani !, proprietarul brevetului a adaugat un codicil intitulat  System and Method for Testing for COVID-19. Se creaza (intentionat sau nu) o confuzie privind cele doua date (13 oct. 2015 si 17 mai 2020) si premiza unei teorii a conspiratiei, care pretinde ca o elita de initiati (Bill Gates, Rothschild, Clinton, etc.) ar fi stiut cu 5 ani inainte (!) ca avea sa izbucneasca o pandemie in 2020.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Consideratii de final

Alte comentarii, rectificari, si demontari de neadevaruri (totale sau partiale) pot fi gasite prin recurs la surse cu credibilitate stiintifica, aparute in publicatii care se bucura de recunoastere mediatica.

Orice disputa (in fond legitima si fireasca) in jurul unor date, afirmatii sau incriminari, ar trebui arbitrata, cu buna credinta, de oameni cu reputatie in specialitatea lor si nu de situri programatic conspirationiste care gazduiesc documentare teziste frizand ridicolul sau...infamia.

Din pacate si in lumea stiintifica, ca in oricare alt domeniu, se practica instrumentalizarea abuziva sau… lucrativa a informatiei.

Singura solutie: fact checking, verificare factuala institutionalizata, bazata pe expertize cinstite.

Dar cata munca presupune o astfel de intreprindere de verificare si control facuta pe cont propriu! Cat efort ca sa contrazici cu argumente, afirmatii aberante sau doar inexacte. In timp ce demontezi un neadevar, apar pe net alte o suta, o mie, un milion de neadevaruri.

Oricat ai fi de rezistent, la un moment dat obosesti. Iti vine sa zici: daca tie ti se pare ca virusul covid produce doar o raceala usoara, sa fii sanatos (!); crede ce vrei, scrie ce vrei, dar cu o conditie: nu ma imbolnavi si pe mine de "raceala ta usoara".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Un nebun arunca o piatra in lac si o mie de intelepti se caznesc sa o scoat de acolo."  

De aceasta operatiune fara capat si aparent absurda depinde insa sanatatea mentala a unei societati.

 



 

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire