Archives du blog

mercredi 9 décembre 2020

Dacopatii la putere / cateva mostre de gandire paranoida


„«În vremurile noastre de presupus acces la totalitatea informaţiei, orice mitologie este o rătăcire», scrie Dan Alexe în noua lui carte. Iată o veste proastă pentru cei deprinşi să-şi ducă viaţa îngenunchind în faţa pădurii naţionale de eroi şi statui: voievozi, poeţi sau călugări scuturaţi de frisonul profeţiei. 


Dacopatia şi alte rătăciri româneşti propune un tip de deconstrucţie care ar putea să-l expună pe autor oprobriului public. Şi totuşi, riscul merită asumat. De ce? Fiindcă există în gândirea noastră o sumedenie de fixaţii, obsesii, fobii şi convingeri care se cer disecate, explicate şi înţelese. Narcisismul delirant, protocronismul în plăci, proastele deprinderi familiale, pedagogia punitivă sau mândria de-a fi urmaşii unor daci care vorbeau latină înaintea romanilor sunt teme care merită să fie puse în discuţie. Pentru asta e nevoie de inteligenţă, informaţii credibile, argumente, cultură şi stil. Dan Alexe întruneşte toate aceste criterii, ceea ce-i permite să deseneze o hartă a mentalului românesc, a şubrezeniilor şi anomaliilor lui. Cu vervă şi umor, el trece de la clişeele aşa-zisei bucătării carpatine la fonologie, de la complexul naţiei nebăgate în seamă la importurile lexicale ţigăneşti şi de la Icoanele neamului la depresie şi nefericire. Cine deschide Dacopatia şi alte rătăciri româneşti trebuie să ştie că va găsi în paginile ei atacuri excelent dirijate împotriva prostiei, mitizării frenetice, excepţionalismului băştinaş şi clişeelor.“ (Radu PARASCHIVESCU)


„Un simbol nimerit al identității de substituție, căutată astăzi de mulți români și numită de mine dacopatie, este «chipul lui Decebal» care sluțește coperta acestei cărți, precum și faleza Dunării acolo unde traversase Traian. Da, basorelieful cu Decebal: cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa (55 de metri), cioplită în stâncă de 12 sculptori-alpiniști, ale cărei lucrări au durat 10 ani (1994–2004), ideea și finanțarea (un milion de dolari) aparținându-i lui Iosif Constantin Drăgan. Inscripția de la baza statuii, Decebalus rex – Dragan fecit, care combină un nume slavon (Dragan) cu o banală formulă epigrafică latină (X fecit), mi se pare revelatoare pentru golul identitar românesc de azi. Tocmai acest contradictoriu gol identitar e cartografiat în prezenta carte, fără însă a se propune modalități de a-l umple. Cartograful cultural poate doar constata, informa, amuza, alerta. E ceea ce am încercat să fac. Semper valete.“ (Dan ALEXE)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De la pelasgi la Partidul Aur

Cateva esantioane de patologie lingvistica si istoriografica

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blogul ThraxusAres

https://www.facebook.com/ThraxusAres/photos/limba-rom%C3%A2n%C4%83-%C3%AE%C8%99i-are-originea-%C3%AEn-limba-geto-pelasgilordac%C4%83-piereau-ge%C8%9Bii-a%C8%99a-cum/1797273667151866/


Blogul Dacia nationalista:

https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2018/12/15/mihai-vinereanu-cateva-etimologii-care-ii-fac-de-ras-pe-latinistii-din-romania/

Originea latină a limbii române este o teorie falsă care nu a fost niciodată demonstrată, dincolo de câteva asemuiri cu latina, lăsând la o parte cea mai mare parte a lexicului românesc sau atribuindu-i fie origine latină, slavă, turcă sau maghiară în funcție de ce cuvinte similare ca formă au putut exista în aceste limbi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blogul ThraxusAres:

Cateva mostre de gandire getopata: despre limba romana, despre istoria Daciei, despre normanzii - geti.


Mihai Vinereanu
Prof. Mihai Vinereanu, candidat la Senat din partea AUR: votul din 6 decembrie trebuie să sancționeze minciuna și impostura



Comentarii de pe blogul ThraxusAres:

LIMBA ROMÂNĂ ÎȘI ARE ORIGINEA ÎN LIMBA GETO-PELASGILOR

Dacă piereau geții așa cum ne'au învățat falsificatorii istoriei noastre, cine ne mai învăța limba getică (sermo-geticus) pe care noi geto-românii o vorbim acum?

Asupra lucrării lui Mihai Vinereanu, DICŢIONARUL ETIMOLOGIC AL LIMBII ROMÂNE, s'au aplecat câțiva specialiști în lingvistică, iar din aprecierile și rândurile acestora pro sau contra, am extras câteva pe care vi le redau aici.

============================================================

Elementele traco-dace din limba română depăşesc 70% din lexicul tradiţional'' (p. 12).

LIMBA ROMÂNĂ ÎȘI ARE ORIGINEA ÎN LIMBA GETO-PELASGILOR

Ideea că limba română ar fi numai o limbă de adunătură încropită din graiul răstit al mercenarilor abrutizaţi trimişi în Dacia de Imperiul Roman, la care s'ar fi adăugat cuvinte rămase pe aici din vocabularul sumar al migratorilor, este o idee esenţialmente falsă

LATINOPAȚII ȘI GETOFOBII NU VOR SĂ FIM URMAȘI DE PELASGO-GEȚI ! 

Lupul Dacic

Romanii, după ce l'au învins pe Daci Balo (Decebal) în anul 106 d.Hr, au înființat o nouă colonie pe care au atașat'o imperiului și au numit'o Dacia.

Pînă atunci nu a existat o asemenea provincie numită Dacia, nicăieri.

Acest fapt reiese și din felul cum au procedat romanii după ce au pierdut teritoriile de la nordul Dunării.

Geții recuperînd teritoriile pierdute de Daci Balo, romanii s'au văzut nevoiți să'și reînființeze colonia Dacia în sudul Dunării

---------------------------------------------------------

Thraxus Ares

14 noiembrie  

GEȚII ȘI NORMANZII

Se spune că vikingii, de neam gotic (sau neam getic cum era numit pînă în anii 200 d.Hr.), făceau multe necazuri regilor Franței, drept pentru care aceștia s'au hotărît să'i creștineze și să le dea o parte din țară în administrare.

Așa a apărut Normandia, în care se vorbea limba Franceza, de origine galică [celtică].

Este un paradox cum un întreg popor, odată cu creștinarea, a trecut în masă de la limba getică, est-germanică, la o limbă celtică asemănătoare cu latina.

O singura concluzie se poate trage: 

Normanzii erau majoritatea geți, și vorbeau limba getică, asemănătoare cu latina, dar aproape identică cu limba celtică.

Dacă Wilhem Cuceritorul, care a ocupat Anglia, era Viking sau get, nici nu contează.

=================================================================

Lectia dacopatilor:

"Nimic nu conteaza": Nebunia fara frontiere ca mod de intelegere a lumii e solutia finala. 




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire