Archives du blog

samedi 19 décembre 2020

Feţele infamiei / 1941-2020

Infamie stil 2020

Motto: 

"Bernard Shaw a declarat ca orice activitate intelectuala este umoristica".  (J.L.Borges, Prolog la editia din 1954 a Istoriei universale a infamiei)


Mike Pompeo, despre atacul cibernetic asupra agenţiilor şi companiilor din SUA: Putem spune destul de clar că ruşii sunt implicaţi

 


În cadrul unui interviu acordat pentru Mark Levin Show, Mike Pompeo a spus că atacul cibernetic (proaspat descoperit) poartă marca unui „efort considerabil şi cred că e cazul să putem afirma destul de clar că ruşii sunt angajaţi într-o atare activitate”.

“Analizăm despre ce este vorba şi apoi, cu siguranţă, unele informaţii vor rămâne clasificate”. 

Potrivit NBC News, întrebat dacă preşedintele Donald Trump va exprima o poziţie publică în cursul investigaţiei, Pompeo a răspuns că în anumite situaţii „acţiunea mai înţeleaptă pentru a-i proteja pe americanii este continuarea muncii cu calm şi apărarea libertăţii”. 

=================================================================

Asadar, Mike Pompeo (My Pompeo, cum il alinta, sugubaţ, presedintele Trump,  ca sa-i aminteasca permanent de statutul lui de lacheu) se exprima in limbajul intortocheat si lunecos al diplomatilor (cati au mai ramas la Departamentul de Stat, dupa ce toti cei care au inteles ca singura doctrina  de politica externa a SUA este “Trump first…restul, mai vedem”…au dat bir cu fugitii.)

Sa examinam, cu atentie, atat termenii utilizati de acest stab corpolent al diplomatiei americane cat si intentia prima si cea secunda a diplomatului cu nume de general roman razboinic.

"Atacul poarta marca unui efort considerabil"... nuanta de admiratie si respect e evidenta. Prietenii de la Kremlin si serviciile adiacente au muncit, nu gluma! Iata un model de urmat si de serviciile noastre, in lupta lor cu Antifa si  neomarxistii democrati.

"Cred ca e cazul sa putem afirma"… cuvinte drese cu busuioc, inlocuind  afirmatia laconica si monosemantica, de nepronuntat: rusii ne-au atacat!

"Destul de clar"… nu clar, nu hotarat, nu fara nici un dubiu, ci destul de clar, adica ceva apropiat de clar dar nu tocmai clar, clar 100%

"Intro atare activitate"…(de ce tip? de ce natura? cu ce impact?). Pompeo se multumeste sa-i zica, neutru, activitate, fara nici un alt calificativ, facand trimitere pisichera la o activitate similara din trecut (in 2016, o atare activitate a rusilor, piratarea serverelor campaniei democrate, i-a asigurat lui Trump victoria in alegeri, calificata de acesta drept cea mai mare din istoria Americii (!)

"Analizam despre ce e vorba"… asta inseamna ca inca nu ne-am dumirit: (My Pompeo tremura la gandul ca-l poate supara pe despot (daca, peste o ora, acesta va scrie pe twitter, cu majuscule, ca NU rusii sunt de vina ci… machiavelicii democrati ai lui Sleepy Joe Biden? sau perfizii chinezi care o sprijina pe crooked Hillary…sau hackerii stangisti de la Antifa? Pe unde scot camasa?). Mai bine nu ma leg la cap… noi analizam si iar analizam pentru ca asta e treaba noastra, a diplomatilor. "Activitatile rusilor"sunt atat de complexe incat...

Ce urmeaza e o capodopera de ipocrizie si nerusinare rar intalnita…

"si apoi, cu siguranta"…  Toata lumea isi tine rasuflarea; trebuie sa urmeze, firesc: VOM RIPOSTA ASA CUM SE CUVINE!

Dar nu, nici vorba, rasuflati de voie, ce urmeaza este…vom CLASIFICA (secretiza) unele informatii (cele esentiale, se intelege.).

Intrebat daca presedintele va reactiona, My Pompeo schiteaza un pas de balet burlesc, terminat cu un spagat:

In anumite situatii (eufemism pudic, de-a dreptul feciorelnic) „acţiunea mai înţeleaptă pentru a-i proteja pe americanii este continuarea muncii cu calm şi apărarea libertăţii”. 

Pentru apararea americanilor trebuie facut ceva, desigur, e destul de clar, dar ce?

My Pompeo se codeste sa faca aluzie la apararea americanilor impotriva atacului Covid-19, soldat cu 300.000 de morti (daca se supara boss-ul?).

My Pompeo este mai ceva decat Viaceslav Molotov si Andrei Ianuarievici Vîșinski la un loc: continuarea muncii (care munca? cea de CLASIFICARE, SECRETIZARE? cea de ascundere a capului in nisip?) cu calm. La Casa Alba, calmul este o obligatie de serviciu, mai ales de cand Trump a instaurat regimul... furiei permanente.

In tara celor liberi (Land of the Free), apararea libertatii ramane telul suprem, o stie toata lumea. Constient ca a intrat in Sfânta Sfintelor ideologice, Pompeo pluseaza penibil: nu va nelinistiti - sugereaza el - Inteleptul nostru Presedinte va apara libertatea... restul e russian hoax !

Presedintele vegheaza...in taina (vezi elucubratia QAnon). El nu vorbeste acum, dar fiti siguri ca fiind vorba de apararea libertatii ...el nu va precupeti nici un efort, etc. etc...

Dar cum va face intro luna ce n-a facut in patru ani ? Mister...

Sa stam linistiti, asadar:

Prin tacere, minciuna, ipocrizie monumentala, secretizare, bagarea capului in nisip, intoarcerea spatelui, astuparea urechilor, blocarea anchetelor, munca de cartita distructiva impotriva institutiilor democratice (activitati care poarta, toate, marca unui efort considerabil”), Presedintele va invinge!

=================================================================

Infamie stil 1941

Sa facem un salt in trecut: suntem in fatidica zi de 7 decembrie 1941, la Washington.

Baza americana de la Pearl Harbour, situata in insula Oahu din Pacific, a fost atacata in zorii zilei, de Imperiul japonez. Rezultat: 2403 militari si civili americani ucisi, 1178 raniti.

Primul anunt al atacului de la Pearl Harbour a fost facut de Casa Alba prin Secretarul de presa Stephen Early la ora 2:22 p.m. Eastern time (8:52 a.m. Hawaiian time)

In cursul dupa amiezii, odata cu inmultirea informatiilor provenite de la fata locului, secretarul de presa Early a comunicat unui numar de 150 de reporteri acreditati la Casa Alba toate aceste informatii precum si alte anunturi oficiale adiacente.

In ziua urmatoare, pe 8 decembrie 1941, presedintele Roosevelt declara in fata Camerelor reunite ale Congresului: “Ieri 7 decembrie 1941 - o data care va ramane in memoria tuturor ca unul dintre cele mai infame momente ale istoriei - Statele Unite ale Americii au fost atacate pe neasteptate si in mod deliberat de fortele navale si aeriene ale Imperiului Japonez (…) Cer Congresului sa declare ca, de la atacul miselesc si neprovocat al Japoniei din ziua de duminica 7 decembrie, intre Statele Unite si Imperiul Japoniei exista o stare de razboi".

Congresul american a declarat razboi Japoniei cu o cvasi-unanimitate (-un vot impotriva). Declaratia de razboi a fost semnata de presedintele Roosevelt in aceeasi zi (8 decembrie 1941).

Influentul Comitet pacifist izolationist America first (sintagma devenita slogan de campanie a lui Trump, 75 de ani mai tarziu), a decis sa se auto-dizolve, membrii sai acceptand sa-si inceteze, provizoriu, atacurile politice impotriva presedintelui democrat F.D Roosevelt. TOTI congresmanii republicani au primit cu aplauze discursul presedintelui democrat in functie.

Ziarul Philadelphia Inquirer l-a descris pe Roosevelt, cel din 8 decembrie 1941, ca fiind "serios si parand obosit. Fata ii era ridata si ochii ii erau sumbri. Insa vocea a avut forta si increderea care a entuziasmat milioane de americani. Nu s-a observat nici un semn de ezitare  in tinuta si in modul lui de adresare, a radiat doar o hotarare rece si sumbra"  (Steven M. Gillon, Pearl Harbour 7 decembrie 1941. Ziua care a schimbat cursul istoriei, Litera, 2013, pp.209-210)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Infamie stil 2020

Si acum, un salt in actualitatea imediata:

Decembrie 2020

In presa americana incep sa apara informatii circumstantiate, confirmate de surse sigure, despre descoperirea unui urias atac cibernetic (care dureaza de luni de zile) indreptat impotriva bazelor de date si a retelelor electronice ale guvernului federal american. Atacul  pus la cale de Rusia si executat de departamentul specializat al GRU a afectat, deasemenea, un numar urias de institutii si companii private.

Zile intregi, secretara de presa de la Casa Alba, extrem de activa Kayleigh McEnany, a devenita invizibila. Casa Alba a ramas  cu desavarsire muta. Presedintele, atat de locvace si incisiv cand ii besteleste pe Twitter pe "Dusmanii poporului" din Mass Media s-a retras in paradisul floridian de la Mar-a-Lago, pentru o noua partida prelungita de golf (a 450-a zi dedicata sportului cu bata din timpul madatului).

Intrun tarziu, Mike Pompeo iese din starea de izolare auto-impusa, determinata de contactul cu persoane contaminate de Covid-19 (dupa ce a refuzat sa contramandeze banchetele oferite sustinatorilor republicani) si da un interviu (antologic), o adevarata mostra de ipocrizie, rea-credinta, lasitate si, nu in ultimul rand …imbecilitate.

E vorba tot de un atac (desigur, fara morti si raniti, pe moment). Ce e de facut?

Solutia, spune oracular Secretarul de stat, este continuarea muncii cu calm si intelepciune, Mesajul lui, girat de intreaga politica de negare patologica a oricarei incriminari a presedintelui Putin, este adresat nu doar celor 74 de milioane de votanti republicani ci si restului populatiei: munciti in liniste, totul e secretizat, nu s-a intamplat nimic deosebit (am descoperit un fel de activitate a rusilor, nimic nou). Circulati! Presedintele vostru vegheaza!

Cum mor democratiile? Acum incepem sa intelegem mai bine, din ce in ce mai bine…

AŞA!

=================================================================

O pagina din Istoria infamiei
Decembrie 1941





Discursul despre Infamie

Autor Eric Victor

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/discursul-infamiei

================================================================

Discursul infamiei[1]a fost adresat poporului american la ora 12:30 p.m. în data de 8 decembrie 1941, în cadrul sesiunii reunite a Congresului Statelor Unite, convocate de președintele Roosevelt. Era la o zi după ce Japonia atacase America. Aserțiunea de discurs al infamiei derivă chiar din discurs, Roosevelt descriind acea zi „ca o zi care va trăi în mintea oamenilor în infamie.”

După dezbateri care au durat mai bine de o oră, Congresul american adoptă  declarația de război împotriva Japoniei, marcând astfel intrarea Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

Discursul lui Roosevelt a fost considerat cel mai complex discurs din lumea politică de până atunci.[2]

Discursul a fost unul scurt, având puțin peste 7 minute. Secretarul de Stat Cordell Hull îi recomandase președintelui să facă o mai largă expunere a relațiilor americano-japoneze și să se concentreze asupra ideii că nu s-a putut găsi o soluție de compromise între cele două puteri. Totuși, Roosvelt a mers opțiunea unui discurs scurt, cu încrederea că acesta va avea un efect mult mai dramatic.[3]Astfel, discursul a fost mult mai puternic mai ales datorită faptului că Roosvelt a insistat că posteritatea va împărtăși pentru todeauna viziunea americană privind atacul de la Pearl Harbor.

Discursul a fost o declarație dată în numele întregului popor american, în fața unei traume suferite de o națiune. Proclamând că atacul a fost unul mișelesc, care nici măcar nu fusese precedat de o declarație de război oficială, vorbele președintelui au avut efectul scontat:discursul său va cristaliza și transforma capacitatea de răspuns a națiunii americane în capacitatea de a răspunde și a rezolva o astfel de problemă.[4]

Primul paragraf a fost ales cu atenție pentru a susține teza emisă de către Roosevelt, prin care Statele Unite deveneau victima inocentă a unei agresiuni japoneze. Președintele și-a ales în mod deliberat cuvintele și tonul vocii pentru a-și transmite ideile. Astfel, în loc să folosească o voce activă și să folosească fraze precum Japonia a atacat Statele Unite, Roosevelt a preferat să sublinieze statutul de victimă al țării sale.[5]

Tema „inocenței tulburate” ale Americii devine astfel temă centrală a administrației americane, susținută mai departe susținută de Roosevelt și în stadiul negocierilor diplomatice dintre SUA și Japonia, pe care președintele le-a caracterizat ca fiind cinice și neoneste, deoarece în secret Japonia se pregătise de război împotriva SUA.[6]

Roosevelt a evitat în mod conștient abstractizarea problemei așa cum făcuse, cu mai bine de două decenii în urmă, Woodrow Wilson, în discursul său din fața Congresului din aprilie 1917, când cerea intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial. Atunci, Wilson prezentase amenințarea strategică germană și vorbise despre idealurile și țelurile pentru care America trebuia să se implice în război.

Totuși, în anii '30, opinia publică americană contesta vehement astfel de teme, rămânând sceptică, dacă nu chiar ostilă, viziunii idealiste. Roosevelt a trebuit astfel să ridice miza, aceasta fiind mai degrabă un apel direct la patriotism decât la idealism. Cu toate acestea, președintele se folosește de durerea și șocul suferite de poporul american pentru a stabili o legătură simbolică între aprilie 1917 și atacul de la Pearl Harbor. De aceea, când vine în fața Congresului în data de 8 decembrie 1941, Roosevelt apare acompaniat de văduva președintelui W. Wilson, Edith Bolling Wilson.

Forța „programului infamiei” adoptat de Roosvelt a fost întărită și de faptul că guvernul a publicat vechi declarații din marile bătălii pierdute de America. Astfel, înfrângerile și problemele erau prezentate drept o rampă pe care America pornea către o eventuală și inevitabilă victorie.  Prof. Sandra Silberstein observă că discursul lui Roosevelt a urmat o tradiție bine cunoscută, aceea ca „prin convenții retorice, președintele să își asume puteri extraordinare, ca rol de commandant al armatei, acela că avea o opoziție slabă, inamicii erau îngroziți, speriați, și că viețile pierdute sunt pierdute penru a apăra o națiune unită sub Dumnezeu."[7]

Pe tot parcursul discursului, tonalitatea denota realism. Roosevelt nu a făcut nici o încercare de a ascunde ce mari distrugeri li se provocaseră, fără a da desigur date exacte, precizând însă că foarte multe vieți au fost pierdute în urma atacurilor.

Pentru a-și încuraja audiența, Roosevelt subliniază încrederea pe care o are în poporul american de a face față problemei impuse de Japonia, bazându-se „pe determinarea neclintită a oamenilor noștri". Acesta a asigurat populația că, chiar în acel moment, se luau măsuri pentru a proteja populația. Roosvelt a mai pus pe accent pe faptul că „populația noastră, interesele noastre se află sub un real pericol”, prezentând rapoarte despre atacurile japoneze în Pacific, între Hawaii și San Francisco. Prin aceasta el a încercat să estompeze vocile izolaționiștilor, care susțineau că America nu trebuie să se implice în războiul din Europa.

Însă când teritoriile sau apele Statelor Unite erau amenințate direct de inamic, izolaționismul devenea o teorie nesustenabilă. De aceea, discursul lui Roosvelt a avut efectul scontat, declarația de război fiind adoptată aproape în unanimitate: doar un reprezentant va vota împotrivă.

Prin discursul său, Roosevelt i-a îndemnat pe americani să nu uite niciodată evenimentele din decembrie 1941. În mod ironic, termenul  "ziua infamiei" a fost folosit de media cu explicația de rău suprem[8].

Discursul lui Roosevelta avut un impact imediat asupra politicii americane. După 33 de minute după ce a terminat de vorbit, Congresul va declara război Japoniei. Transmis live prin radio, discursul președintelui a atras cea mai mare audiență din istoria radioului american, cu peste 81 % dintre americani ascultând transmisiunea de la Congres.[9]

Răspunsul a fost mai mult decât pozitiv, atât în interiorul Congresului, cât și în afara acestuia. Judecătorul Samuel Irving Rosenman, care a fost consilierul lui  Roosevelt, a descries scena astfel: „A fost cel mai dramatic spectacol. De fiecare dată când președintele apărea în Congres aplauzele se auzeau doar din partea democraților. Dar această zi a fost diferită. Aplauzele și spiritual de cooperare au venit în egală măsură din ambele părți... Un nou sentiment de unitate a cuprins Camera Congresului pe data de 8 decembrie, existând un scop comun în spatele conducerii președintelui, o determinare comună de a rezolva problema, acestea au fost sentimente tipice pentru ceea ce se întâmpla atunci în țară.[10]”

Casa Albă a fost inundată de scrisori de felicitare și de încurajare la adresa președintelui: „În aceea duminică erau dezbinați și ne era frică, dar curajul dumneavoastră nemărginit ne ține uniți.” Ulterior, centrele de recrutare au fost paralizate de numărul mare de voluntari și au fost deschise non-stop pentru a face față mulțimii care dorea să se înroleze, numărul fiind raportat a fi de două ori mai maire decât în timpul declarației de război a lui Woodrow Wilson din 1917

[1]  Presidential Materials, September 11: Bearing Witness to History, Printed copy of Presidential address to Congress Reminiscent of Franklin D. Roosevelt's address to Congress after the Japanese attack on Pearl Harbor, Editura Smithsonian Institution, 2002

[2]FDR's Day of Infamy Speech: Crafting a Call to Arms, Prologue magazine, US National Archives, 2001, vol. 33, nr. 4.

[3]Robert J. Brown, Manipulating  the Ether: The Power of Broadcast Radio in Thirties America, Editura McFarland & Company, S.U.A., 1998, pp. 117–120

[4]Neil J. Smelser, Cultural Trauma and Collective Identity, Editura University of California Press, S.U.A., 2004, p. 69

[5]James Jasinski, Sourcebook on Rhetoric: key concepts in contemporary rhetorical studies, Editura Sage Publications Inc, New York, 2001, p. 35

[6]  Hermann G. Steltner, War Message: December 8, 1941 — An Approach to Language, în Landmark Essays on Rhetorical Criticism, Editura Erlbaum Associates, Marea Britanie, 1993, p. 223

[7]Sandra, Silberstein, War of Words: Language, Politics, and 9/11, Editura Routledge, Marea Britanie 2002,   p. 15.

[8]Elizabeth Webber, Mike Feinsilber, Merriam-Webster's Dictionary of Allusions, Merriam-Webster, S.U.A. 1999, p. 212.

[9]Robert J. Brown, Manipulating  the Ether:The Power of Broadcast Radio in Thirties America, Editura McFarland &Company, S.U.A., 1998, p. 90

[10]Robert J. Brown, Manipulating  the Ether:The Power of Broadcast Radio in Thirties America, Editura McFarland &Company, S.U.A., 1998, p. 99

=============================================================

Istorie contrafactuala (mic joc mental)

Dupa o saptamana de la atacul de la Pearl Harbour din 7 decembrie 1941, de care publicul american nu a auzit decat vag, presedintele Roosevelt, ocupat cu tratamentul anti-poliomelita care il tinea imobilizat la Casa Alba, il trimite pe Secretarul de stat Cordell Hull sa linisteasca poporul american, usor dezorientat.


Spicuiri din interviul (apocrif) acordat de Secretarul de stat Cordell Hull revistei Time din 14 decembrie 1941 :


"Atacul din Hawaii, despre care am primit azi unele informatii, poartă marca unui efort considerabil şi cred că e cazul să putem afirma destul de clar că japonezii au fost angajaţi într-o atare activitate”.

“Analizăm despre ce este vorba şi apoi, cu siguranţă, unele informaţii vor rămâne clasificate”. 

Intrebat dacă preşedintele Roosevelt va exprima o poziţie publică în cursul investigaţiei, Secretarul de stat Cordell Hull  a răspuns că în anumite situaţii „acţiunea mai înţeleaptă pentru a-i proteja pe americanii este continuarea muncii cu calm şi apărarea libertăţii”. 
======================================================

Post scriptum

E adevarat, nici o situatie istorica nu e identica cu alta, contextele sunt diferite, personajele sunt distincte, gravitatea imediata a  prejudiciilor materiale si umane  nu se cuantifica dupa acelasi model de calcul...  

Si totusi... micul declic mental pe care il produce acest joc ar putea fi recomandat, in scop terapeutic, fanaticilor sustinatori ai presedintelui Donald Trump, in luna care a mai ramas pana la transferul prerogativelor sale catre noul presedinte ales, Joe Biden. 



Presedintele Statelor Unite                                 Secretarul de stat Cordell Hull (1871-1955)
Franklin Delano Roosevelt (n.1882)
in functie intre 1933-1945

================================================================

(I.M)
================================================================================
in timp ce finalizam textul de mai sus...

Ultima ora  / 19 dec. 2020 / agerpres /  21:00 / 

Donald Trump minimalizează atacul cibernetic împotriva unor agenţii guvernamentale americane
  
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a minimalizat sâmbătă recentul atac cibernetic comis împotriva unor agenţii guvernamentale americane şi presupusul rol al Rusiei, contrazicând o declaraţie anterioară a secretarului de stat Mike Pompeo potrivit căreia implicarea Moscovei în acest caz este ''destul de clară'' , transmit AFP şi DPA.

''Atacul cibernetic este mai important în media 'Fake News' decât în realitate'', a scris Trump pe Twitter.

================================================================================

Stiri calde 

acum 38 de minute / CNBC
Trump il contrazice pe Pompeo si minimalizeaza presupusul rol al Rusiei in atacul cibernetic

acum o ora / CNN
Trump minimalizeaza masivul atac cibernetic asupra retelelor guvernamentale dupa ce Pompeo a atribuit atacul Rusiei

acum 7 ore / Fox News
Retelele piratate vor trebui demolate "pana la temelie"

acum 6 ore / USA TODAY
Masivul atac cibernetic ameninta securitatea nationala si alimenteaza razboiul informatic

Terifiantul atac rusesc pune in pericol securitatea si democratia in tara noastra. Destul cu gesturi de complezenta si cu naive incercari de resetare a relatiilor cu Rusia. Asteptam masuri energice.

acum 6 ore / Bloomberg
Opinie: Cum sa raspundem atacului cibernetic rusesc. Putin a ridicat razboiul informational la un nou nivel. Statele Unite ar trebui sa scoata la iveala armele pe care le-a tinut ascunse.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire