Archives du blog

jeudi 10 décembre 2020

acord / dezacord / tatonari

Un presedinte de Academie dintrun stat laic, care si-a "rasturnat mintea" (mai demult)

Ioan Aurel Pop, un presedinte
(protopop) de Academie athonita
(anexa BOR)

"Nu mi-a cerut acordul"...nici nu era nevoie

Ioan-Aurel Pop a reacționat după ce Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a dat de înțeles că președintele Academiei Române ar fi unul din profesioniștii înregimentați de partid

AUR a câștigat 9% în alegerile parlamentare de duminică și după ce a dus o campanie bine țintită pe Facebook.

Una din tehnicile folosite a fost asocierea membrilor AUR cu personalități cu mare notorietate.

O imagine care a circulat foarte mult pe Internet îl înfățișează pe liderul AUR, George Simion alături de președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Explicația care însoțește imaginea este:

„George Simion – Cu președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop. E timpul să punem profesioniștii la conducere Țării”.

                                   Imaginea a avut 25.000 de aprecieri și peste 2.400 de distribuiri.

Aurel Pop: nu cunosc doctrina AUR

Într-o declarație pentru Newsweek România, Ioan-Aurel Pop spune că nu cunoaște doctrina AUR și că nu a avut nicio discuție cu George Simion.

„Ca presedinte al Academiei, nu dau (si nici nu pot sa dau, prin Legea Academiei si prin Statutul Academiei) interviuri  pe teme politice, legate sau nu de campanii electorale. Nu fac politica de niciun fel, nu fac parte din niciun partid politic.

Nu am avut nicio discutie vreodata cu dl Simion si nici cu AUR. Nu cunosc doctrina AUR. Fotografii cu mine isi fac foarte  multe persoane si le posteaza in diferite locuri fara sa-mi ceara acordul. Probabil ca s-a decis publicarea fotografiei  (nu stiu cand a fost facuta!) in contextul campaniei electorale, ceea ce este regretabil”, a spus președintele Academiei. 

===============================================================

Interviu cu revista Qmagazin  /  Floriana Jucan (colaboratoare si a altui magazin...ceva mai acoperit)

Președintele Academiei Române: "Cei care contrapun catedrala altor construcții (instituții) nu sunt creștini"

Academicianul Ioan Aurel Pop: Instruirea copiilor, cititul și scrisul la noi nu au fost „inventate” și susținute de la început de stat, ci de Biserică

Nu sunt viitorolog și nu știu ce vor aduce deceniile și secolele următoare, dar constat ceea ce se întâmplă azi. Iar astăzi, românii cu preoții și cu praporii în frunte au reușit să scape de dictatură și speră într-un viitor mai bun, prin întărirea lor întru credință și prin încrederea în Biserică.

===========================================================

Ion Stanomir despre religia politica 

"AUR a funcţionat, în condiţiile României de acum, ca un bazin în care au fost adunate energiile latente alimentate în aceste luni din urmă. Creşterea AUR a fost hrănită şi de absenţa unei politici coerente care să ofere cetăţenilor nu doar frică, ci şi speranţă. Teoriile conspiraţiei au proliferat în acest mediu modelat de apetitul necrofil al presei. Radicalizarea a acompaniat creşterea anxietăţii sociale. AUR nu este PPPD, căci există, la nivelul său, o garnitură de intelectuali cu ambiţia de a propune o teologie de salvare a României. Clarificările se impun: discursul ideologic al AUR, astfel cum este el articulat de Sorin Lavric sau de Ovidiu Hurduzeu, nu este unul conservator. El este un continuator al dreptei radicale interbelice, o variantă adaptată la timpurile noastre a religiei politice legionare. Impasul actual nu este un accident, după cum nu este o întâmplare. Curajul şi luciditatea democratică sunt, acum, mai mult ca oricând, alternativa la înregimentarea oarbă. Iar spiritul critic este pavăza cea mai puternică a libertăţii", a conchis Stanomir.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire