Archives du blog

jeudi 9 avril 2020

Het Lam Gods: opera de arta furata de 13 ori

Arta ca o prada

Het Lam Gods este opera de arta cea mai frecvent furata din intreaga istorie a artei – 13 furturi in sase sute de ani. 








In noaptea de 10 spre 11 aprilie 1934, doua panouri din polipticul Het Lam Gods, aflat in  capela Joost Vijdt din catedrala Saint Bavo, Ghent (Gand), Belgia, au disparut. Dupa o luna, unul din panouri a fost recuperat (cu concursul hotului cuprins de remuscari). Al doilea panou (Judecatorii cei drepti) nu a fost gasit pana in ziua de azi.   ===================================================================================


Un ofiter german specialist in arta,  a fost trimis de Hermann Goering in Belgia pentru a investiga disparitia panoului Judecatorii cei drepti. Potentatul nazist pusese mana pe intreg polipticul si suferea din pricina lipsei unuia din cele 24 de panouri. Investigatiile minutioase ale specialistului au durat trei ani (a dezgropat pana si cosciugul lui Arsène Goedertier, paracliserul care savarsise furtul, pentru a fi sigur ca acesta nu dusese panul cu el in mormant). dar nu au dus la nici un rezultat.
In 1944, retablul a fost depozitat in minele de sare din Altaussee din Styria (Austria), impreuna cu alte 6.500 de obiecte de arta. Aruncarea in aer a minelor, ordonata de Hitler, a fost contramandata in ultimul moment.
Istoricul de arta Noah Charney, autorul cartii Stealing the Mystic Lamb (Furtul Mielului mistic), aparuta in  2010, afirma ca retablul Het Lam Gods este opera de arta cea mai frecvent furata din intreaga istorie a artei – 13 furturi in sase sute de ani. Printre marii iubitori de arta furata: Napoleon, Kaiserul Wilhelm al II-lea, Hitler, Goering. Ribbentrop, Rosenberg. Arta ca o prada.
------------------------------------

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire