Archives du blog

mardi 21 janvier 2020

3 carti noi la Polirom Iasi

LECTURILE LUNII IANUARIE


Jacques Verger, Universitățile în Evul Mediu, Polirom, 2019, 265 p., 29.95 Ron

Traducere de Simona Ilieş
Prefaţă de Monica Brînzei şi Alexander Baumgarten

(prezentarea editurii)

Instituţii autonome de învăţămînt superior, universităţile sînt printre cele mai originale creaţii ale civilizaţiei medievale occidentale, fără egal în Antichitate sau în afara Europei. Primele universităţi europene au apărut la începutul secolului al XIII-lea, după care numărul lor a crescut neîncetat, jucînd un rol esenţial în elaborarea culturii savante şi formarea elitelor care au modelat civilizaţia modernă. Contribuind decisiv la formarea figurii intelectualului, ele au permis recunoaşterea socială a competenţelor unei minţi libere şi promovarea oamenilor de mare erudiţie. Cartea reputatului medievist Jacques Verger oferă în primul rînd o istorie a funcţionării instituţiilor universitare, precum şi o analiză a bazelor sociale şi instituţionale ale activităţii intelectuale, aducîndu-şi astfel aportul la cunoaşterea mentalităţilor din epocă.
=====================================



George Orwell, Despre adevăr, Polirom, 2019, 200 p., 34.95 Ron

Traducere din limba engleză de Ioana Aneci
Prefaţă de Teodor Baconschi

Volumul Despre adevăr reunește texte diverse ale lui George Orwell pe această temă, de la scurte eseuri la articole, de la piese memorialistice la fragmente relevante din romanele autorului. Orwell abordează subiecte ce merg de la onestitatea și moralitatea individuală pînă la libertatea de exprimare și propaganda politică. Gîndirea clară și scepticismul revelator care îi sînt caracteristice reprezintă o apărare perfectă împotriva lumii post-adevăr în care trăim, o lume stăpînită de fake news și confuzie.

„Nu a fost doar un mare scriitor. Avem nevoie de el astăzi datorită pasiunii sale pentru adevăr.” (The Sunday Times)

„Orwell şi-a făcut o datorie din a spune adevărul într-o vreme în care mulţi erau convinşi că istoria consacrase minciuna.” (Time)
=====================================


F. Scott Fitzgerald, Prăbușirea,, Polirom, 2019, 416p., 49.95 Ron

Traducere din limba engleză și note de Radu Pavel Gheo

Un autoportret extrem de personal al ascensiunii şi decăderii unui mare scriitor, marcat de amestecul de romanţios şi realism ce reprezintă trăsătura distinctivă a lui F. Scott Fitzgerald, Prăbuşirea urmează povestea declinului său subit, la vîrsta de treizeci şi cinci de ani, de la succesul eclatant la disperarea pustie, precum şi a recuperării sale îndîrjite. Această antologie revelatoare, care include cele mai viscerale eseuri ale lui Fitzgerald – laolaltă cu scrisorile expediate sau primite de la prietenii săi Gertrude Stein, Edith Wharton, T.S. Eliot, John Dos Passos şi Edmund Wilson (cel care a elaborat acest volum la puţin timp după moartea lui Fitzgerald) –, ne vorbeşte despre un bărbat plin de farmec şi talent, pe care exuberanţa şi geniul l-au făcut să devină un simbol al Epocii Jazzului, iar nesăbuinţa l-a doborît.

„Nu poţi pretinde că l-ai citit pe Fitzgerald dacă nu ai citit Prăbuşirea.” (The New Leader)

„Scînteietor şi tragic... Fitzgerald îşi explică decăderea de la rangul de romancier de primă mînă la cel de scribălău holly-woodian. Rezultatul este un extraordinar studiu de caracter, complet lipsit de reţineri sau muşamalizări.” (Time)

„Epuizarea fizică şi spirituală a lui Fitzgerald este descrisă scli-pitor, iar eseurile au o francheţe uluitoare.” (The New York Review of Books)

„Începem să înţelegem afecţiunea noastră neobişnuită pentru acest scriitor. El nu avea nici un fel de armură... Plonja direct în inima nesăbuită a tuturor lucrurilor, la fel cum a plonjat în fîntîna arteziană de la Plaza.” (E.L. Doctorow)

„Dureroasă, revelatoare, nepreţuită pentru aceia dintre noi că-rora le pasă de arta scrisului.” (The Saturday Review)



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire