Archives du blog

mercredi 13 mai 2020

Margarete Buber-Neumann si Răul simetric





Margarete Buber-Neumann, n.1901, Potsdam - d. 1989, Frankfurt. Nora filosofului austriac Martin Buber. A supravietuit lagarelor sovietice (Karaganda- Kazahstan) si celor naziste (Ravensbrück), dupa extradarea ei si a altor militanti comunisti germani de catre Stalin, pe podul de la Brest Litovsk, in 1940.

Eliberata de administratia lagarului in aprilie 1945, Margarete Buber-Neumann strabate pe jos drumul pana la rudele ei din din Thierstin (Bavaria), in incercarea de a nu fi capturata de Armata Rosie.

In 1949 depune marturie in procesul Kravcenko. Afirmatia ei conform careia lagarele sovietice au fost la fel de inumane precum cele naziste a declansat o campanie de calomnii otravite in presa comunista, sotul ei, militantul antifascist Heinz Neumann, fiind prezentat drept un zelos partizan al lui Hitler.

===================================================================
Prisonnière de Staline et d'Hitler : déportée en Sibérie, vol. I, Paris, Seuil, 1949
Prisonnière de Staline et d'Hitler : déportée à Ravensbrück, vol. II, Paris, Seuil, 1988 

La révolution mondiale. L'histoire du Komintern (1919-1943) racontée par l'un de ses principaux témoins, Paris, Casterman, 1971 

Milena, coll. « Fiction & Cie », Paris, Seuil, 1986 

(In lagarul de la Ravensbruck, Margarete Buber-Neumann a cunoscut-o pe ziarista ceha Milena Jesenská, prietena lui  Franz Kafka, decedata in  1944. Toate cele trei surori ale lui  Kafka au murit in lagare)
---------------------------
ion

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire