Archives du blog

jeudi 21 mai 2020

Robert Kaplan- o lectura a lumii in cheie geo-strategica

ROBERT KAPLANRazbunarea geografiei, Litera, 2014














Citesc fascinat cartea lui Robert Kaplan,  Razbunarea geografiei: materie prima pentru interminabile taifasuri, dar cu cine? Nimeni din jur nu pare interesat... 
O surpriza placuta: in romana s-au tradus 6 carti de R.Kaplan, in franceza doar una
La revanche de la Géographie : Ce que les cartes nous disent des conflits à venir [« The Revenge of Geography: What the Map Tells Us About Coming Conflicts and the Battle Against Fate »], Éditions du Toucan2014. 
================================================================================

                   "Mama Rusia"
O intelegere a Rusiei in cheie geo-politica

ROBERT KAPLAN, Razbunarea geografiei, Litera, 2014, pp.216-256

Puterea terestra numarul unu a lumii este Rusia, care se intinde peste 170 de grade longitudine, adica aproape pe jumatate din circumferinta planetei.

Puterile terestre sunt intro permanenta nesiguranta.

Fara protectia unor mari, ele sunt sunt constant nemultumite de status quo si simt nevoia de a se extinde, ca sa nu fie, la randul lor, cucerite.

Acest lucru este valabil mai ales in cazul rusilor, ale caror teritorii vaste si plate (tundra, taiga stepa) sunt lipsite aproape cu totul  de orice prag natural care sa le protejeze cat de cat.

O alta realitate geografica a Rusiei o reprezinta frigul sever: aproape toata Rusia este situata la nord fata de paralela de 50 de grade, ceea ce face ca populatia Rusiei sa locuiasca intro zona geografica  in care clima este mai rece decat in nordul  Canadei. 

Nesiguranta reprezinta chintesenta subiectivitatii nationale a rusilor.

Geografia, nu istoria, reprezinta factorul dominant in gandirea rusilor.

Imperiul rus s-a extins, s-a prabusit si a reinviat de mai multe ori.

Sub conducerea dinastiei Romanov, pe parcursul a trei sute de ani, Rusia a supus Polonia si Lituania, a distrus Suedia, a umilit Franta lui Napoleon, a recastigat Ucraina  si s-a extins in Crimeea si in Balcani, in dauna turcilor otomani. De asemenea, s-a extins si si-a formalizat stapanirea  peste Caucaz,  Asia Centrala si Siberia, pana in China si la Pacific. Dupa 1945, Rusia sovietica a patruns in inima Europei Centrale, mai adanc decat a reusit imperiul Romanovilor intre 1613-1917. In Asia, a acaparat insula Sahalin si  arhipelagul Kurilelor si si-a intarit prezenta militara in Manciuria si in Mongolia exterioara. 

-Expansionismul rusesc a avut intotdeauna un suport ideologic: mesianismul tarist (a treia Roma) metamorfozat, dupa 1917, in mesianism comunist (statul planetar al muncitorilor si taranilor). Din anii 90 ai secolului XX, rusii au inceput sa reinvie doctrina geopolitica si culturala de secol XIX a eurasianismului, ca aternativa la  comunism,  pentru a momi inca o data  poparele neruse din fosta URSS.

-Subpopularea Siberiei si a Orientului Indepartat rus e un factor de dezechilibru major: doar 27 de milioane de locuitori (22% din totalul populatiei, densitate 2,5 pe Km2). Partea europeana e locuita de 110 milioane de locuitori (78 % din totalul populatiei,  densitate 27,5 pe Km2).

-Scaderea natalitatii accentuaza trendul demografic negativ: de la 141 de milioane actualmente, Rusia va avea  111 milioane in 2050.

-Daca Ucraina va fi silita (sub o forma sau alta) sa se intoarca sub dominatia rusa, 50 de milioane de persoane s-ar aduga pe harta demografica deficienta a Rusiei, inclinand si mai mult balanta spre vest ( in sensul vectorului de expansiune). Ucraina si Polonia ar deveni, in consecinta, pivotul in jurul caruia s-ar hatari destinul Europei Centrale si Rasaritene.

Cateva date statistice relevante:

-Rusia ramane un colos subdezvoltat: la indicatorul PIB per capita, ocupa locul 38 in lume (inferior celui al Belgiei). La indicatorul PIB nominal, se plaseaza pe locul 10 in lume, inferior celui al Italiei. 

-Cheltuieli militare de 10 ori inferioare celor din SUA (69,2 miliarde $ vs. 611 miliarde $ –aproape la paritate cu  Arabia Saudita

-La indicele dezvoltarii umane (IDH), Rusia vegeteaza pe locul 50 in lume (aproape de Romania).

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire