Archives du blog

mercredi 20 mai 2020

ROBERT CONQUEST II




Robert Conquestistoric si scriitor cu ascendenta engleza si americana, nascut in 1917, decedat in 2015 la varsta de 98 de ani, autor a numeroase carti despre URSS si regimul comunist, dintre care cea mai cunoscuta ramane The Great Terror:Stalin’s Purges of the 1930s, publicata initial in 1968 apoi reeditata, in 1990 (The Great Terror:A reassessement; ed. romana, Marea teroare. O reevaluare, Humanitas, 1998)  
Studii la Universitatea din Grenoble si la Oxford, cand se inscrie in Partidul comunist. Ruptura intervine rapid, dupa ce partidul califica razboiul mondial izbucnit in 1939 in urma agresiunii naziste in Polonia drept imperialist si capitalist. Urmeaza cursuri la School of Slavonic and Est European Studies (1943). In 1944, este ofiter de legatura in Bulgaria. Se casatoreste cu Tatiana Mihailova, impreuna cu care paraseste Bulgaria in 1948. Lucreaza la Ministerul de Externe britanic , in cadrul Departamentului de Informatii, unde e angajat intro tenace “contra-ofensiva intelectuala impotriva comunismului”. Strange o documentatie impresionanta si informatii confidentiale de la emigranti rusi si ucraineni si din surse deschise (in perioada dezghetului hrusciovist), pe baza carora publica o carte  care a socat profund mediile intelectuale de stanga, The Great Terror:Stalin’s Purges of the 1930s. Dupa vremelnica deschidere a Arhivelor Ruse din 1991, unele date referitoare la cuantificarea victimelor terorii au suferit o serie de rectificari si reevaluari. In 1986, Conquest publica o a doua carte cu efect devastator: The Harvest of Sorrow:Soviet Collectivisation and the Terror-Famine, in care sustine cu argumente convingatoare idea ca foametea din Ucraina (1932-33) a fost planificata, constituind un act genocidal. In urmatoarea sa carte, Stalin and the Kirov Murder, sustine teza implicarii lui Stalin in planuirea si executarea asasinatului, pe care alti istorici o neaga.
Pe langa studiile cu caracter  istoric, Conquest si-a cultivat cu fervoare pasiunea  pentru   poezie si proza literara, publicand 7 volume de versuri si doua romane (unul de science fiction).In ultima carte, Reflections on A Ravaged Century (1999), Robert Conquest dezvolta o teorie referitoare la radacinile psihologice ale fanatismului, stabilind o analogie de substanta intre nazism si comunism.”Timp de decenii”, declara amuzat Robert Conquest, “membrii politbiroului sovietic m-au considerat drept antisovietcik number 1. Ma simt extrem de flatat!”    

Opera


1978-Kolyma: The Arctic Death Camps, Macmillan
1985-Inside Stalin's Secret Police: NKVD Politics, 1936–1939, Palgrave Macmillan
1986-The Harvest of Sorrow: Soviet Collectivization and the Terror-Famine, Oxford University Press
1989-Stalin and the Kirov Murder, Oxford University Press
1990-The Great Terror: A Reassessment (first ed. 1969)Oxford University Press
1991 -Stalin: Breaker of Nations, Viking

Opera lui Robert Conquest mai cuprinde in jur de 20 de lucrari cu tematica istorica,
7 volume de versuri, 2 romane, 1 volum de critica literara

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire